Kovásznától Zangláig – Önkéntesként Indiában Kőrösi Csoma Sándor nyomában

A Rákóczi Szövetség és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének meghívására 2019. január 22-én a kovásznai 23 éves Konnát Árpád, az ELTE Régészeti Intézetének idén végzős hallgatója tartott fényképekkel gazdagon illusztrált élménybeszámolót a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola aulájában szép számban megjelent hallgatóság részére. Az ifjú régész a Csoma Szobája Alapítvány keretében négy hetet önkéntesként dolgozott Zanglában.

A zanglai kolostor a Zanszkár folyó közelében található, a Himalájának egy mai napig viszonylag elzárt, nehezen megközelíthető vidékén. Ebben az észak-indiai kolostorban 1823-24-ben Kőrösi Csoma Sándor 16 hónapot töltött a tibeti nyelv tanulmányozásával.

Kárpáti Zoltánné igazgató asszony bevezetőjében elmondta, hogy különös izgalommal készült az alkalomra, hiszen iskolájuk névadójának emlékét is felidézhették ezzel az előadással. Kőrösi Csoma Sándor szellemi és fizikai teljesítménye a mai napig példaként szolgálhat valamennyi magyar ember számára. Kollár Albin, a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének tiszteletbeli elnöke a család régi barátjaként méltatta Árpád fiatal kora ellenére elért eddigi nagyszerű eredményeit és felidézte a Kovásznán minden évben megrendezett Csoma-konferenciák emlékét is.

Konnát Árpád elmondta, hogy elsősorban Csoma emléke előtt való tisztelgésből, a keleti népek és kultúrák megismerése, illetve kalandvágy miatt döntött úgy, hogy részt vesz a zanglai önkéntes munkában. Elhatározásában az is motiválta, hogy a nagy tudós szülőhelyéről, az egykori Háromszék vármegyéből még nem volt önkéntes Zanglában. A motivációra és a kitartásra szüksége volt, hiszen háromkörös felvételit kellett teljesítenie a részvételhez, és számos támogatót is meg kellett nyernie, hogy céljai teljesüljenek.

Már az indiai helyszínre való eljutás is kalandos volt, de az elvégzendő munka során még több kihívásnak kellett megfelelni. A résztvevőket megérkezésük után kettesével, hármasával családoknál szállásolták el.Többen a helyieket tanították angol nyelvre, míg ő építési munkálatokban vett részt. A falu melletti buddhista zárda területén egy szolártermet kezdtek építeni, a 2018-as évre az alapozás volt tervbe véve. Árpád elmondta, hogy indiai tapasztalatai jelentős hatást gyakoroltak gondolkodásmódjára. Elsősorban azt tudatosította magában, hogy mennyire hálás lehet jelenlegi életkörülményeiért, hiszen Indiában emberek sokaságát látta európai szemmel nézve felfoghatatlan mélyszegénységben élni. Testi és lelki erőben is gyarapodott a négy hét fizikai munka és a közel két hét magashegyi túra után.

Bátorság! – felelte Árpád arra a kérdésre, hogy mit üzen a fiataloknak, mit kell tenniük, hogy elérjék álmaikat? Minden fiatalban legyen meg a bátorság, hogy a kitűzött és elérni kívánt céljaikat megvalósítsák és a nehézségektől ne ijedjenek meg. Azt ajánlotta, hogy minden ifjú  válasszon magának példaképet, olyan személyt, akinek az élete, munkássága segítséget nyújt abban, hogy megvalósítsák álmaikat.

Fényképek a galériában találhatóak.

60 thoughts on “Kovásznától Zangláig – Önkéntesként Indiában Kőrösi Csoma Sándor nyomában

 1. Pingback: plaquenil 3g
 2. Pingback: uels ukrain
 3. Pingback: DPTPtNqS
 4. Pingback: qQ8KZZE6
 5. Pingback: D6tuzANh
 6. Pingback: SHKALA TONOV
 7. Pingback: chelovek-iz-90-h
 8. Pingback: 3Hk12Bl
 9. Pingback: 3NOZC44
 10. Pingback: 01211
 11. Pingback: tor-lyubov-i-grom
 12. Pingback: film-tor-2022
 13. Pingback: hd-tor-2022
 14. Pingback: hdorg2.ru
 15. Pingback: Psikholog
 16. Pingback: netstate.ru
 17. Pingback: Link
 18. Pingback: psy
 19. Pingback: bit.ly
 20. Pingback: cleantalkorg2.ru
 21. Pingback: bucha killings
 22. Pingback: War in Ukraine
 23. Pingback: Ukraine
 24. Pingback: site
 25. Pingback: stats
 26. Pingback: Ukraine-war
 27. Pingback: movies
 28. Pingback: gidonline
 29. Pingback: web
 30. Pingback: film.8filmov.ru
 31. Pingback: video
 32. Pingback: film
 33. Pingback: filmgoda.ru
 34. Pingback: rodnoe-kino-ru
 35. Pingback: stat.netstate.ru
 36. Pingback: sY5am

Comments are closed.