A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Rákóczi Szövetség tagjai Délvidéken jártak

A KÉSZ és a Rákóczi Szövetség tagjai 2019. szeptember 21-22-én ismét délvidéki kirándulásra indultak. Az apropót egy kelebiai vitrázsszentelés (vitrázs: festett üvegablak) jelentette, amely a Dunakeszi keresztények adományaként került felszentelésre, vendéglátónk Paskó Csaba plébános atya volt.

A szervezőmunkát követően autóbuszunk szeptember 21-én reggel indult és meg sem álltunk utunk első állomásáig, az aracsi pusztatemplomig. Romjaiban is méltóságot sugároz ez az építmény, amely a lakott területektől jelentős távolságra, a pusztában, a szántóföldek ölelésében található.

20190921_01

Rövid szemlélődést követően indultunk tovább Elemérre. Az eleméri templom kriptájában található Kiss Ernő honvéd tábornok, aradi vértanú nyughelye. A tábornok tehetős családból származott, az eleméri római katolikus templomot is általa építtetett. A faluban már csak pár magyar ember lakik, ezért sajnos a templom környezete nem túl gondozott.

20190921_02

Következő állomásunk Nagybecskerek volt, amely egy fejlődő nagyváros képét mutatta, sajnos magyar lakossága nem számottevő létszámú. A város a nagybecskereki püspök székhelye.

20190921_03

Csúrogon megkoszorúztuk a szerb partizánok által 1944-ben lemészárolt több ezer helyi emlékére állított emlékművet.

20190921_04

A nap végén Tóthfaluba érkeztünk, amely egy színmagyar település. Vendéglátóink nagyon kedvesen fogadtak bennünket, finom vacsorát kaptunk és jóleső beszélgetést követően tértünk nyugovóra.

Kelebián szeptember 22-én többek között szüreti felvonulás is volt, melyen részt vett a falu apraja-nagyja. A 10 órakor kezdődő szentmise keretében került sor a Dunakeszi keresztények adományaiból elkészült színes üvegablak felszentelésére. A kelebiai templomban a Szentek köztünk élnek című üvegkép sorozat legújabb darabja Körösztös Krizosztom ferences szerzetest ábrázolja, akit a szerb partizánok kínoztak meg és végeztek ki 1944 októberében.

A felemelő ünnepet követően a plébánia Márton Áron közösségi házában kötetlen beszélgetéssel és ebéddel folytatódott a program. A finom ételeket Paskó atya – aki sok egyéb munkája és pozíciója mellett mesterszakácsi címmel is büszkélkedhet – felügyelete mellett a plébánia munkatársai készítették az udvaron található pazar kialakítású kemence segítségével.

A Pannon RTV is beszámolt a hétvégi rendezvényről: https://pannonrtv.com/rovatok/szines/szureti-napok-kelebian